Kategóriák
Kerti kalendárium

Kerti kalendárium – 2008. január

Hideg téli, fagyos napokon a kertész sem szívesen megy ki. A hosszú téli esték alkalmasak a következő év munkáinak megtervezésére, bővíthetjük ismereteinket.

Hideg téli, fagyos napokon a kertész sem szívesen megy ki. A hosszú téli esték alkalmasak a következő év munkáinak megtervezésére, bővíthetjük ismereteinket.

Már honfoglaló őseink is ismerték a gabonákat, termelték, használták. Ma többnyire a búza és a rozs lisztjét ismerjük. Valamikor az árpa, búza, rozs, köles volt a legfontosabb gabonánk. Az első három ma is használatos, a kölest kevésbé ismerik. Vad formája a Hoangho középső folyásánál termékeny lösztalajokon nőtt. Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk. Persze kenyérnek nem való, apró sárga magjait vízben tejben megfőzve kásaként fogyaszthatjuk. Hazánkban még száz évvel ezelőtt is mindennapos volt a fogyasztása. Lúgos kémhatású, így különösen alkalmas és hasznos lábadozók, és növésben levő fiatalok, gyermekek számára. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Ha úgy készítjük el, mint a rizibizit, zöldborsóval, esetleg apróra vágott sárgarépával, köretnek is alkalmas.

A hajdina /rendszertanilag nem a gabonafélékhez tartozik/ egynyári növény, szára merev, levelei puhák, apró barna magvai piramis alakúak. A hajdinát sokféleképpen lehet elkészíteni, kásaként, köretként, zöldségekkel együtt tálalhatjuk. Lisztjéből kenyérféléket, tésztát, mártást, süteményeket lehet készíteni. Fontos élelmiszer még a zab. Főleg takarmánynak termelik, emberi étkezésre inkább a zabpelyhet használjuk. Régi gabonaféle, már a rómaiak és a görögök is termelték. Melegítő hatású mag, Regenerálja az idegeket, élénkíti és táplálja az idegrendszert. Hatásos a keringési, bőr, kimerültség, stressz ellen.

A rizs fogyasztása már több mint ötezer évre tekint vissza, Európában csak a középkorban terjedt el. Ma a barnarizs a legharmonikusabb . Elsősorban keringési emésztési bántalmak és fokozott stresszhatások ellen hatékony.

Ezeket a gabonaféléket kiskertekben nem tudjuk megtermelni, de boltokban kaphatóak és az általunk megtermelt finom zöldségekkel együtt kiváló ételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük