Kerti kalendárium – 2008. február

A február az előkészületek hava. Nem csak bent a tervezgetéssel, hanem már kinn a kertben a fák, bokrok, sövények metszésével is kell foglalkoznunk. Elő kell készíteni az ágyásokat a zöldségek részére, a palánták egy részét elő kell nevelni melegágyban, vagy fűtött fóliaházban. Érdemes beosztani a zöldséges ágyásokat aszerint, hogy milyen mennyiséget akarunk termelni a család részére. Ki kell jelölni a vetésforgó három területét is, a negyediket pedig az évelő növények számára / eper, sóska, rebarbara stb./ Az istállótrágyát, vagy a komposztot bedolgozzuk a talajba.

Előneveléssel számos növényt készíthetünk fel a kiültetésre. Ha nincs üvegházunk, vagy fűtött fóliaházunk, a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében , télikertben, vagy az ablakpárkányon is felnevelhetjük saját részünkre a palántákat. Fontos, hogy ne legyen túl meleg.

Az előnevelést a rendelkezésre álló ládákban és cserepekben is végezhetjük. Trágyából ideális melegágyat készíthetünk a következőképpen: ássunk ki egy 60 cm mély gödröt, béleljük ki egy vékony réteg avarral, és erre terítsük kb. 40 cm vastagon a friss lótrágyát, és kicsit tapossuk le. Fejük le ablaküveggel és hagyjuk így néhány napig. Ezután alaposan tapossuk le a trágyát és tegyünk rá még egy vékony avar réteget . Erre jön rá a virágföld. Ezután újra takarjuk be néhány napra. Ezek utána kezdődhet a vetés, ültetés. fontos, hogy amíg nem melegszik az idő, az üveget is be kell takarni éjszakára. Melegebb, napsütéses időben szellőztetni kell a melegágyat.

Itt lehet hozzászólni !

Eseményeink
2008. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
EMET
EMET
EMMI
EMMI
NEA