Kerti kalendárium – 2008. március

Végre hosszabbak a nappalok, melegszik az idő, a napsütés a tavasz érzetét kelti bennünk. Kezdhetjük a korai zöldségek ültetését. A növekedést gyorsíthatjuk fóliázással. Legjobb a fátyolfólia, mert az átengedi az esővizet, némi enyhet ad és véd a fagy ellen.

Nézzük meg, hogy milyen módszereket alkalmazzunk hogy növényeink egészségesen fejlődjenek:

  • A megfelelő mikroklíma kialakítása.
  • A talajélet fokozott, de harmonikus táplálása.
  • Megfelelő ellenálló, tűrőképes fajok megválasztása.
  • Helyes vetésforgó alkalmazása.
  • Kedvező növénytársítások kialakítása.
  • Védőnövények ültetése.
  • A növények természetes erősítése.

A megfelelő mikroklíma kialakításánál figyelembe kell venni a kert fekvését, a növény igényét, /kedveli-e a napsütést, vagy árnyéktűrő/ A talajélet fokozott, és harmonikus táplálása érett szerves trágyával, vagy komposzttal történik, ezen kívűl még használhatók baktérium trágyák, és különböző ásványi anyagok.

A helyes vetésforgó azt jelenti, hogy ugyanazt a növényt, nem termelünk egymás után két évben ugyanazon a helyen. A fajtákat változtatjuk.

Kedvező növénytársulásoknál figyelembe kell venni, hogy mely növények jó szomszédai egymásnak. Például a bazsalikom-paprika-tök-uborka; burgonya,-bokorbab-kapor-fokhagyma; káposzta-cékla-kapor; sárgarépa-fokhagyma-vöröshagyma. Védőnövények ültetése pl. sárgarépa-vöröshagyma.

A növények természetes erősítése, ha biztosítjuk a kellő mennyiségű tápanyagot, és használhatunk levéltrágyákat is.

A biológiai növényvédelem alapvető fontos növénye a csalán és a zsurló. Ezeket rendszeresen használjuk, hetente, kéthetente növényre, talajra egyaránt.

Csalánlé: Ellenállóbbá teszi a növényt, megvédi a betegségtől, kártevőktől és ezért általános permetszerként használjuk. Recept: 8 dkg szárított, vagy 500 g friss csalánt /lehetőleg napon nőtt, és virágzás előtt legyen levágva/ 5 liter esővízbe teszünk egy csipet zeolit hozzáadásával. A lé erjedés alatt büdösödik. Naponta keverjük meg, Napon vagy árnyékban nyáron 2-3 hét alatt elkészül. Szűrjük, ülepítsük 20-szorosára hígítsuk. Az üledéket a növények tövéhez szórhatjuk.

Zsurlótea: Fényt juttat a növényekhez a felületen megtapadó kovakristályok miatt. Ezért nem szabad tűző napon használni. Alapvetően a gombabetegségek ellen használható. A talajt is meg kell vele permetezni. A reggel végzett permetezés ellenállóvá teszi a növényt , az esti segíti a növekedést és gyorsítja az érést. Recept: 10 dkg szárított, vagy 60 dkg friss zsurlót 5 liter vízben 1 órát főzzük. Leszűrjük, és 1-2 hétig állni hagyjuk. Ötszörösére hígítva permetezzük ki.

Itt lehet hozzászólni !

Eseményeink
2008. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
EMET
EMET
EMMI
EMMI
NEA