Kategóriák
Kerti kalendárium

Kerti kalendárium – 2008. április

Szeszélyes április, mintha dézsából öntenék, gyakran van zápor, közben mintha a nyári nap tűzne.

Szeszélyes április, mintha dézsából öntenék, gyakran van zápor, közben mintha a nyári nap tűzne.

Az elmúlt száraz évek után jól jön ez az esősebb időszak, mivel a talajvíz szintje már nagyon mélyen van. A legtöbb növény jobban szereti az esővizet, mint a kemény csapvizet. Az eső még ingyen is van. Éppen ezért érdemes tárolni. Ezt legegyszerűbb úgy megoldani, hogy az eresz csatornából közvetlenül menjen a víz a tározó edénybe. Ha egy csövet teszünk a hordó közepére, amely a szennyvíz csatornába megy, a túlfolyás gondját is megoldjuk. Fontos, hogy az edény zárható legyen, a szúnyoglárvák ne telepedjenek meg benne. A februárban-márciusban vetett növények meghálálják az esőt, rohamosan fejlődnek.

A jó, tápanyagban gazdag föld szerepe a kertészkedésben felbecsülhetetlen. Termőképessége onnan ered, hogy az elhalt szerves anyagokat a mikroorganizmusok a növények számára felvehetővé alakítják. Minden kertben akad olyan zug, amit kertészeti szempontból is ki lehet esztétikusan alakítani a komposzt részére.

Ügyeljünk, hogy a szomszédtól kellő távolságban legyen. A helyesen kezelt komposztnak nincs szaga. A komposztba legalulra föld kerül, hogy a talajban levő élőlények bevándorolhassanak. Ezután durvább anyagokat, összevágott gallyakat teszünk, ez a laza réteg biztosítja a komposzt levegőzését. Az így előkészített komposztálóba kerül az összeaprított szerves hulladék. Minden 20-30 cm-es rétegre szórjunk kész komposztot, vagy földet. A komposztba elsősorban a kerti hulladék kerül. Lehetőleg egészséges növényi részek, még fel nem magzott gyomok, fű, cserjék, fák, bokrokról lemetszett hulladék, konyhahulladék, teafű, kávézacc.

Tilos komposztálni az állati hulladékokat.

Általában 6-9 hónap alatt érik be, időnként nem árt megöntözni, hogy ne száradjon ki. Nem árt, ha egy bottal szellőző nyílásokat készítünk bele, mert a komposzt erjedése, lebomlása aerob folyamat, amihez levegő kell. Mielőtt kiszórnánk az érett komposztot, rostáljuk át. /komposztrosta/. A kiszitált nagyobb darabok jó alapot adnak az újabb komposzt csomóhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük