Kategóriák
Receptek

Házi befőzés tartósítószer nélkül

A friss gyümölcsök és zöldségek tartósítása az ember ősi tevékenységeinek egyike. A fejlett nagyüzemekben gyártott termékek mellett az egyszerű módszerekkel, eszközökkel dolgozó otthoni, házi tartósításnak is megmaradt a létjogosultsága.

A friss gyümölcsök és zöldségek tartósítása az ember ősi tevékenységeinek egyike. A fejlett nagyüzemekben gyártott termékek mellett az egyszerű módszerekkel, eszközökkel dolgozó otthoni, házi tartósításnak is megmaradt a létjogosultsága.

A kiskertekben megtermelt gyümölcsök, zöldségek átmentése a téli hónapokra, a főidényben olcsóbban megvásárolható nyersanyagok otthoni tartósítása, az egyéni ízlésnek megfelelő elkészítési lehetősége, a saját munka eredményének öröme kellemes és hasznos tevékenységet jelent mindazoknak, akik szívesen és érdeklődéssel vállalják ezt a feladatot.

Abban a pillanatban, amikor a gyümölcsöt, vagy a zöldséget leszedjük, betakarítjuk, bontó folyamatok, kedvezőtlen változások indulnak meg, amelyek az értékes tápanyagok csökkenéséhez, elbomlásához, fogyasztásra alkalmatlan anyagok kialakulásához vezetnek. A konzerválás, a tartósítás ezeket a bomlási folyamatokat akadályozza meg. Alapvető követelmény tehát, hogy a beavatkozással sietni kell. Igyekezni kell minél frissebb állapotban, minél teljesebben, romlatlanabbul tartósítani a növényi nyersanyagokat. Ne szakítsuk meg a feldolgozást, ne iktassunk közbe felesleges állási időket, mert mindez lehetőséget ad a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodására, a természetes romlási folyamatok megindulására. A tartósítás, a konzerválás nem egyéb, mint az olyan feltételek megteremtése, amelyek között a romlást okozó mikroorganizmusok nem érzik jól magukat, nem képesek megélni, szaporodni.

Birsbefőtt

A nyersanyag egészséges, friss, száraz, tiszta, fagykártól és ütődéstől mentes, kocsánnyal együtt szedett, nagyméretű gyümölcs. A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk, szárát, magházát eltávolítjuk és feldaraboljuk .A birs erősen hajlamos az elszíneződésre, ezért a meghámozott, feldarabolt gyümölcsöt a további feldolgozásig enyhén savas vízben tartjuk./ 1l vízhez 1 g citromsav, vagy borkősav/

A darabolás befejeztével a gyümölcsöt áramló vagy többször váltott tiszta vízben alaposan átöblítjük, majd előfőzzük. Az előfőzéshez gyengén savas vizet /1 l vízhez 0,2 dl citromlé/ használunk. Az enyhén forrásban tartott vízben a gyümölcsöt 4-8 percig főzzük. Az üvegeket előzőleg alaposan elmossuk, átöblítjük és szárítjuk. A zárólapkákat ugyanígy kezeljük. Az előfőzött szeleteket forró vízbe állított, előmelegített és cukoroldattal felöntjük. A cukoroldat készítése: minden üveghez /8 dl/2 evőkanál cukrot adunk /ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb/ A felöntőléhez szükséges víz mennyiségét úgy állapítjuk meg, hogy nyers gyümölccsel megtöltünk egy 8 dl-es üveget és teletöltjük vízzel, majd a vizet egy mérőedénybe öntjük. Ezt a mennyiséget annyiszor vesszük, ahány üveget megtöltöttünk. A vizet cukorral felforraljuk. Lobogó forrásban töltjük a gyümölcsre. Ezután az üvegeket azonnal lezárjuk. Az üvegek zárásához zárólapkákat használjunk, ha tartósítószer nélküli befőttet szeretnénk. Az üvegeket visszarakjuk az előmelegítő vízbe úgy, hogy minél több vízben álljanak / a víz el is lepheti az üvegeket/. A vizet lassan 85-90 C fokra / erős gyöngyöző forrásig/ melegítjük és az üvegeket 4-5 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk. Ezután a melegítést megszüntetjük, az edényt tiszta ruhákkal körülvesszük, vagy ha több üvegünk van, a kész üvegeket még forrón száraz dunsztba tesszük. Másnapig hagyjuk kihűlni.

Jó munkát kívánok!

Csarnai Erzsébet
élelmiszermérnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük