Kerti kalendárium – 2010. október

Torma

Régóta termesztett és használt növény a torma. Táplálkozási értéke nem nagy, de kiváló gyógyhatású és emésztést serkentő , gyulladást csökkentő növény . Ecetesen elkészítve húsok mellé szokták tálalni.

Környezeti igényei: évelő növény, mely a hideget, meleget egyaránt bírja. A legkeményebb teleken is sértetlen marad, ha eredeti helyén hagyják, de nyári melegben is erőteljesen fejlődik.

Fényigénye nem nagy, árnyékos helyen is szépen díszlik.

Vízigénye nem nagy. Évelőként akkor is fejlődik, sarjad, ha nem vagy alig öntözzük.

Tápanyagigénye nagy, ha jó minőségű, vastag gyökereket akarunk kapni, tehát tápanyagdús talajban termesszük.

Mivel évelő növény, vetésforgóba nem illeszthető, több évig hagyjuk ugyanazon a területen. Házikertben 4-5 évig is maradhat, szedés után a földben maradt gyökérmaradványokról fejlődik újra. Telepítése igen gondos előkészítést igénye. Jól trágyázott területet biztosítunk számára, mélyen megszántva, vagy ásva. Házikertben saját célra ősszel, vagy kora tavasszal ültethetjük, de legjobb tavasszal, márciusban, bármilyen gyökérdarabról. Legalkalmasabb 30 cm hosszú ceruza vastagságú dugvány.

Jó minőségű tormát kapunk, ha bakhátra ültetjük.

A tormát a nagy hidegek beállta előtt szedjük. Korábban csak akkor szedjük, ha azonnal felhasználjuk.

Cékla

Régóta ismert, igen kedvelt, salátaként fogyasztott zöldségnövény a cékla. Táplálkozási értéke nem nagy, de magas a C-vitamin tartalma és az ásványi anyag tartalma. Segíti az emésztést és frissítő hatású.

Rövid tenyészidejű, jól használható másodvetésnek.

Közepes hőigényű, fejlődése kezdeti szakaszán 8-10 Co-ot igényel. Árnyékban nem kielégítő a termése. Vízigénye nagy, olyan helyen kell termeszteni, ahol fejlődése bármelyik szakaszában öntözni tudjuk.

Tápanyagigénye: közvetlen trágyázott talajban nem szokták termeszteni, de a sovány talajon kicsi a hozama. Szép sima gumókat jól előkészített, könnyű középkötött vályogtalajon kapunk.

Magról szaporítjuk, április elején kezdjük vetni 30-40 cm-es sortávolságra. A rövid tenyészidejű fajtákat egész augusztus elejéig lehet vetni.

Ápolása: egyelés, gyomtalanítás.

A nem tárolásra szánt céklát már tojás nagyság elérésekor lehet szedni, az ilyen gumókat lehetőleg azonnal fel kell használni.

Zeller

Kitűnő ételízesítő növény, nagy az A, B és C vitamintartalma és az ásványi anyag tartalma. Hazánkban főleg a gumós zellert ismerik és termesztik. Tenyészideje hosszú, a területet egész évben igénybe veszi.

Hőigénye: a mag csírázásához legalább 12 Co szükséges, de 20 Co a legideálisabb.

Nem nagy fényigényű, szabad földön elviseli az árnyékot.

Nagy vízigényű, viszonylag fejletlen gyökerei miatt érdemes öntözni, ugyanakkor a pangó víz sárgulttá teszi, a fejlődése leáll.

Tápanyagigénye nagy, lehetőleg frissen trágyázott területen kell termelni. Jó előveteménye a bab és a borsó. Május második felében kerül kiültetésre, így előtte a spenót, saláta, retek megterem.

Szaporítása: hazánkban csak palántázva szaporítjuk. Igen apró magja van, nem szabad 0,5 cm-nél mélyebbre vetni. Hosszú idő kell a keléséhez, még szobahőmérsékleten is három hét kell hozzá.

A kiültetés ideje a májusi fagyok után van, illetve akkor kezdődik. Június közepéig ültethetjük. Csak olyan mélyen ültessük végleges helyére, amilyen mélyen palánta korában volt a talajban.

Ápolása: a gyomot rendszeren irtjuk, rendszeresen öntözzük.

A korai fajtákat már júliusban lehet szedni, a lombját pedig folyamatosan szedhetjük.


Dacziné


Itt lehet hozzászólni !

Eseményeink
2010. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
EMET
EMET
EMMI
EMMI
NEA