Mire jó a riolittufa (vulkáni hamu) őrlemény

A vulkáni tevékenység során a felszabaduló gázok szétporlasztották az útjukba kerülő kőzeteket porlasztott lávát szórták a levegőbe, mely ott megszilárdult. A vulkáni tufák a leülepedett vulkáni porból (hamuból) s esetleg kőzettörmelékből állhatnak. Hazánkban a riolit, dácit, bazalt, és a zeolit tufái találhatók meg.

A vulkáni tufák különösen nedves állapotban igen jól hasíthatók, faraghatók, fűrészelhetők és őrlemény készítéséhez törhetők. Régen kedvelt építőanyag volt, ebből épült az egri vár is, és Tokaj- Hegyalja pincéi. Mai felhasználása építőkő és blokktéglaként, vakolóanyagként és habarcsként történik.

Az őrleményt az FM 1993-ban palántaneveléshez, üveg és fólia alatti hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, gyepekhez, szőlő- és faiskolához, és termesztő közegekhez forgalmazásra engedélyezte. Az engedély 2003-ban további 10 évre meghosszabbításra került. A felsoroltakan túl kísérleteket végeztünk a kommunális szennyvizek, hígtrágyák, azok iszapjának, az alomnak, az almos trágyáknak és szerves hulladékoknak riolittufával történő kezelésével. A felsorolt területeken a kísérletek kedvező eredményei után a gyakorlatban alkalmaztuk a riolittufás eljárást. Az eljárás az OVF Budapest 245 törzskönyvi számú engedélyével rendelkezik.

Gyakorlati alkalmazás

A hazai mezőgazdaságot 1988 óta minden ágazatában a leépülés jellemzi. Különösen kirívó az állatállomány csökkenése és emiatt a trágyatermelés visszaesése. Az utóbbiak indokolják, hogy a tápanyag gazdálkodásban előtérbe kerüljenek a természetes ásványi anyagok, melyek makro- mikro- és nyomelemekben gazdagok. Az utóbbiak a talaj és a növény számára nélkülözhetetlenek. Az egészséges, teljes értékű élelmiszer előállításához ezekre nagy szükség van. A riolittufa őrlemény az ökogazdálkodásban engedélyezett.

A riolittufa őrleményt 0-5 mm szemcseméretben az alábbi fizikai kategóriájú talajokon alkalmazzuk:

 • homoktalajokon 0-5 mm szemcseméretben 2-3 kg/m2 mennyiségben;
 • vályogtalajokon 0-5 mm szemcseméretben 0,5-1 kg/m2 mennyiségben;
 • agyagtalajokon 0-5 és 0-12 mm szemcseméretben 2 kg/m2 mennyiségben;
 • ültetvény telepítéseknél az őrleményt felhasználhatjuk sz ültetőgödrökben, a gödör nagyságától függően 5-15 kg mennyiségben.

A szőlőtelepítésnél a gödörbe kijuttatott ásványi anyagon kívül, az oltvány csirkézésekor, az ehhez használt földhöz 25-30 % mennyiségű 0-5 mm szemcseméretű őrleményt is keverhetünk.

A szőlőültetvények területének kezeléséhez a fenti fizikai talajkategóriáknál meghatározott ásványi anyag mennyiségeken túl, nagyobb dózis is alkalmazható (3-7 kg/m2)

A hajtatóház talajához:

 • Palántaneveléshez és hajtatáshoz 0-5 mm szemcseméretben 3-5 kg/m2 mennyiségben.
 • Biocsöves virág, zöldség és egyéb növények termesztéséhez. Azokon a helyeken és területeken, ahol a talajon való termesztésnek nincsenek meg a feltételei, ott a biocsöves termesztési mód biztosítja a hengerré formált riolittufás termőréteggel feltöltött palástban a fenti növények biztonságos termesztését (Lőrinc 3. – Köhler M. által kidolgozott technológia szerint.)
 • Alomkezeléshez minden állatfajnál az istálló takarítása után a padozaton 1-2 cm vastagon terítjük el a 0-5 mm szemcseméretű őrleményt. Szükség esetén az alom beszórását is biztosítjuk abban az esetben, ha biogéngáz képződés bekövetkezik.
 • Az istállótrágya kezeléséhez 0-5 mm szemcseméretű őrleményt használunk aláterítésre.
 • Komposzt készítéshez a forgatás nélküli technológiát alkalmazzuk, ez esetben 0-5 mm szemcseméretű őrleményt használunk 15-20 % mennyiségben (adalékoláshoz alá, és felülterítéshez.), 5-12 mm szemcseméretű őrleményt használunk szükség szerinti mennyiségben ( aláterítés, szellőző- és öntöződrének céljából).

Házi szennyvíz kezelés (ahol nincs közmű)

 • A riolittufa alkalmas házi szennyvíz kezelésére és újrahasznosítására, ahol a kiülepített szilárd részt 0-5 mm szemcseméretű őrleménnyel adagoljuk. A hígfázis szűréséhez 20-100 mm méretű és szükség esetén 5-12 mm méretű szűrőtöltetet alkalmazunk. A kiülepítés utáni szűrt hígfázist az épület közelében levő kert, vagy egyéb működési ágú területen, felszín alatti drén vezetéken öntözzük ki. A drénárok szűrőzése 5-12 mm szemcseméretű őrleménnyel történik. Az eljárás alkalmas állattenyésztő telepek, élelmiszer feldolgozók szennyvizének és a hígtrágyának a kezeléséhez.
 • Az építkezés területén (mezőgazdasági istállók, gépszínek, műhelyek, pincék, melléképületek és lakóépületek falazatához):
 • Lakóépületek falazatához hasított-faragott kőként, továbbá riolittufa falazóblokként. Az utóbbinak mérete 22X39 cm, egy db falazóblokk 10 kisméretű téglaegység, 1m3-ben 61 db blokk van, a tömegsűrűsége 1369 kg/m3 és a nyomószilárdsága 4,6 MPa.

A riolittufa őrlemények homok helyett jól felhasználhatók a felsorolt épületek falazatának külső és belső vakolására, a tető- és padlásterek belső szigetelésére, padlózatának borítására, az őrlemény jó hőszigetelő képessége miatt.

A várható előnyök

Az őrlemény javítja a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait, biztosítja a makro-, mikro- és nyomelem szükségletét (nincs szükség műtrágyára, csak a 4-5 évenkénti szerves trágya pótlásra, a riolittufa tartamhatása 8-10 év. A talajok művelése tavasszal korábban kezdhető, a kötött talajok szerkezete könnyebbé válik, így energia megtakarítással is számolhatunk. Növeli a növények gyökérfejlődését, a betegségekkel szembeni ellenálló képességét, a tápanyag- hatékonyságot, a termés hozamát, minőségét. A gyümölcs,- szőlőtermesztésben növeli a koraiságot, a termés cukortartalmát, íz és zamatanyagát és ellenállóságát.

A palántanevelésnél egyenletes növényfejlődést és nagy gyökértömeget biztosít (nincs selejt palánta) . A hajtatott növények (zöldség, virág, dísznövények) egyedfejlődése és növény betegségekkel szembeni ellenálló képessége javul. Nő az első osztályú termék mennyisége, az íz- és zamatanyag, és ezen keresztül az értékesítés árbevétele.

Biocsöves palástokban termesztett virágoszlopok erkélyeket és települések környezetét díszítik, a megtermelt zöldség és egyéb növények ( pl. földieper, bogyósok, szőlő, gyümölcs) termése egészséges élelmiszerrel látja el a családot, vagy a vevőket). A biocsöves termesztésnél az ökotermék előállítása kapálás nélkül történik.

Az állattartás során a bűz- és fertőzésmentes környezet kialakítása biztosított, mert a riolittufa köti a biogéngázokat.

A jövő szerves trágyája a komposzt. Helyes lenne, ha az istállótrágyák és minden olyan szerves hulladék, amely alkalmas feldolgozásra, komposztálással kerülne újrahasznosításra. Az általunk kidolgozott komposztálási eljárás növeli a szerves trágya nitrogénértékét és csökkenti a technológia költségét. Jelenleg, hazai viszonyaink között, óriás mennyiségű szerves hulladék kerülne egy szemléletváltással feldolgozásra. Az utóbbi eredményeként részben növelhető lenne az állatállomány csökkenése miatt kieső istállótrágya mennyisége.

A szennyvízközmű nélküli településeken és állattenyésztő telepeken a riolittufa őrlemények és szűrők alkalmazásával megoldható lenne a szilárd és a hígfázis újrahasznosítása.

Az építkezés területén a falazáshoz, a vakoláshoz, a padlástér és a padlózat borításához, a jó hőszigetelő és hőtartó termékek télen az energiafelhasználás csökkentését, a jobb hőellátást biztosítják.

Összetétel, különféle tulajdonságok

 • pH 6,6;
 • Ca 0,10, K2O, 3,01, Fe 0,20, SiO2 77,4, Na 1,5 m/m%
 • Cu R, Zn 30,0, Mn 40,0, Pb 10 alatt, Cd R, Ni 0, Cr R mg/kg,
 • nedvességtartalma 17,8 m/m% (bányanedves)
 • sűrűsége 0,7 kg/dm3;
 • szemcseméret; szűrőknél 10-150 mm és 5-12 mm, adalékoknál 0-5 és 0-12 mm;
 • szürkésfehér színű, szagtalan őrlemény;
 • közepesen mállékony;
 • a vulkáni tevékenység során hulló hamuként rakódott le a magas felszíneken;
 • felületén megköti a lebegő szerves anyagokat;
 • a pH értéket a semleges közeg felé tolja;
 • javítja a talajok fizikai szerkezetét és művelhetőségét;
 • iszapokban, szerves hulladékokban, trágyákban és komposztokban levegős viszonyokat biztosít;
 • ömlesztett állapotban a szabadban jól tárolható.
 • A felsorolt területeken a riolittufa alkalmazására nagy tapasztalattal rendelkezünk, agy az érdeklődők számára igény esetén szakértőként, szaktanácsadóként közreműködünk.

Elérhetőség: 20/932-0292

Dr. Köhler Mihál
yny. egyetemi főmunkatárs
Debreceni Egyetem
Agrártudományi Centrum

Forrás: Biokultúra újság 2006.

Itt lehet hozzászólni !

Eseményeink
2011. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
EMET
EMET
EMMI
EMMI
NEA