Zöldülj! Fordulj! vándorkiállítás

Zöldülj! Fordulj! vándorkiállítás

Legyen a kerted Madárbarát kert!

A környezettudatos életmód során elsősorban a saját házunkat, kertünket vizsgáljuk felül. Legyen madárbarát kerted! A bio kertben mint segítőtársainkra tekintünk az énekes madarakra. Ha oda szoktatjuk a kertünkbe, nagyon sok kártevőt elpusztítanak. Télen tegyünk ki madáretetőt, amit folyamatosan feltöltünk. Tavasszal madárodút rakhatunk ki amibe a madarak fészket raknak. Ha ez nem megoldható, kertünkben ültethetünk bokrokat, amit a madarak nagyon kedvelnek.

Legyen a kerted Madárbarát kert!

Élj természetesen!

Éljünk egészségesen! Ételeink fontos tápanyagokkal látnak el bennünket. Ügyelni kell az arányokra. Az egészséges étrend táplálékpiramisában a legszélesebb sávot a gabonafélék foglalják el, majd a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, hüvelyesek következnek, legkisebb arányú a húsféle. Nagyon fontos a folyadék fogyasztás, tiszta vizet vagy frissen facsart gyümölcs, zöldség leveket fogyasszunk. A rendszeres mozgás jótékonyan hat a szervezetünkre, mozgás után jobb a közérzetünk, javul a szellemi képességünk, beindul a szervezet méregtelenítő rendszere.

Élj természetesen!

Legyél Te is biokertész!

A bio kertben nem szabad használni felszívódó növényvédő szereket, műtrágyát, talajfertőtlenítőt, gyomirtót. Így ezzel is védjük környezetünket, és egészségünket. Mivel a kártevők és kórokozók a bio zöldségeket és gyümölcsöket is megtámadják, a bio kertészek olyan növényvédő szerekkel védekeznek, amelyek nem felszívódóak, vagy saját maguk készítenek növényi kivonatokat, például csalánból, rebarbara levélből, hagymalevélből stb. Igénybe vesszük a hasznos élőlények segítségét is, például madarak, süni, katicabogár, fürkészek, stb. Alkalmazzuk a növénytársítást, a vetésforgót, is. A kertben létrejött növényi hulladékokat komposztáljuk, és az érett komposztot használjuk fel tápanyag visszapótlásra. Legyél Te is biokertész!

Komposztálj!

A növényi eredetű hulladékokat a kertben, háztartásban összegyűjtjük. Egy komposzt halomba, vagy komposztáló keretbe, edénybe tesszük. A komposzt alapanyaga lehet kerti hulladék, lehullott lomb, lenyírt fű, vékony, apróra vágott gallyak, konyhai hulladék, kis mennyiségű fahamu, forgács, tojáshéj. Az összerakott komposzt alapanyagban megfelelő körülmények között elszaporodnak a hasznos élőlények, amelyek elősegítik az anyag lebomlását. Ilyen hasznos élőlények a giliszták, százlábúak, ezerlábúak, talajlakó atkák, ugróvillásak, szárazföldi ászkarákok, és a legfontosabb mikroszkópikus baktériumok, sugárgombák és más gombák. A működésükhöz nedvesség és levegő szükséges, ezt öntözéssel és a hézagos felépítésű komposztálóval biztosítjuk.

Komposztálj!

Hulladékmegőrzés komposztálással!

Hulladékmegelőzés komposztálással

Használj környezetbarát tisztítószereket!

Mai tisztító, mosó, mosogató és tisztálkodó szereink jelentősen terhelik környezetünket, esetenként allergiát, betegséget is okozhatnak. Válasszuk a biológiailag lebomló, enyhébb, és semleges hatású szereket. A háztartásban kiválóan lehet használni az ecetet, kiváló fertőtlenítő, szagtalanító, vízkőoldó hatású. Szódabikarbóna, citromsav, mosószóda, háziszappan.

Használj környezetbarát tisztítószereket!

 

Válszd az újrapapírt!

Az összegyűjtött hulladék papírból a papírgyárban újra papírt készítenek, amiből sok használati tárgyat gyártanak. Vásárlásaink során válasszunk újra papírból készült termékeket, ezzel is védjük a környezetünket, mivel a papír készítéséért nem vágtak ki fákat.

Válaszd az újrapapírt!

Veszélyes hulladékok

Ilyen lehet a maradék, vagy lejárt szavatosságú gyógyszer, a gyógyszertárak összegyűjtik. Elemeket speciális gyűjtőedényekbe dobhatjuk, akkumulátorokat a vásárlás helyén adhatjuk le a kereskedőnek. Elektronikai hulladékok: világító testek elektromos gépek, ezeket a boltokban kötelesek vissza venni.

Növényvédő szerek, festékek : a maradékot a csomagoló anyagával együtt a hulldék gyűjtő udvarokban adjuk le.

Fáradt olaj, Elhasználódott sütőolaj: ne öntsük a talajra, vízbe, tilos a kukába dobni. Helyette a benzinkutakon adható le.

Veszélyes hulladékok

Szelektálj a háztartásodban és a munkahelyeden!

Szelektív hulladékgyűjtés. A gyűjtőszigeten különböző színek és feliratok jelölik, hogy melyik konténerbe milyen hulladékot rakhatunk. A szennyeződéstől mentes hulladékot bebálázzák, és a feldolgozó helyre szállítják. A hulladék olyan anyag, vagy tárgy, amely számunkra feleslegessé vált, gondoskodni kell az elhelyezéséről úgy, hogy környezetünket ne szennyezzük. Törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Ha a hulladékokat szétválogatjuk nagy részét újra tudjuk hasznosítani. Ilyen az üveg, papír, fém, a műanyag nagy része, újra hasznosításnak számít a szerves hulladékok komposztálása is.

Szelektálj a háztartásodban és a munkahelyeden!

Ismerd meg az ököcimkéket!

Ismerd meg az ökocimkéket!

Ne kérj szatyrot!

Ne kérj szatyrot!

Energiatakarékos ötletek

Energiatakarékos ötletek

Klímabarát ötletek

Klímamentő ötletek

Válaszd a helyi terméket!

Válaszd a helyi terméket!

Itt lehet hozzászólni !

Eseményeink
2013. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
EMET
EMET
EMMI
EMMI
NEA