Kategóriák
Előadások

A kert átalakul biokertté (3. rész) – Dombágyás és magaságyás

magaságyás

A terület beosztásakor ne felejtsünk el egy dombágyást betervezni. Ezzel a művelési módszerrel nemcsak kedvező területkihasználásra, hanem nagy hozamokra is számíthatunk.

A terület beosztásakor ne felejtsünk el egy dombágyást betervezni. Ezzel a művelési módszerrel nemcsak kedvező területkihasználásra, hanem nagy hozamokra is számíthatunk.

Dombos ágyA dombágyás talajhőmérséklete a bomlási folyamatok következtében viszonylag magas a növények élet- és növekedési feltételei kedvezőek. Egy ilyen ágyat akár 5 éven át is használhatjuk folyamatosan, ha állandóan és gondosan ápoljuk. A dombágyást mindig nedvesen kell tartani, mert a belső durva és laza szerkezet gyorsan átereszti a vizet. A dombágyásra soha ne tapossunk rá. Mindig vegyesen palántázzuk a növényeket. A tetejére egy sor paradicsomot ültessünk, mert az ott különösen jól fejlődik. A vegyes kultúrát a már ismert szabályok szerint alakítsuk ki! Nagyon megszívlelendő feltétel, hogy se fák, se építmények ne árnyékolják be. Hossztengelye észak-dél irányú legyen. A dombágyás kialakítására, felépítésére legkedvezőbb évszak az ősz. Ilyenkor megtaláljuk a pázsitról lenyírt füvet, a lehullott lombot, a sövények és fák nyesedékét, valamint komposztföldet és trágyaföldet. A dombágyás felépítésekor a gabonafélék szalmáját is nagyon jól hasznosíthatjuk. Amint a dombágyás készen van, télre takarjuk le vastag mulcsréteggel, így már egészen kora tavasszal alkalmas lesz a talaj a beültetésre. A tenyészidő alatt is folyamatosan ügyeljünk a talaj takarására.

Magas ágyás

A biokertészek gyakran érdeklődnek az ilyen kertekben is alkalmazható hajtatási eljárások iránt. Nagyon előnyös, ha az ember melegágyban vagy üvegházban maga termelheti meg a korai zöldség szükségletét. Ezekben a berendezésekben még egy sor olyan növényt is termelhetünk, amelyek nagyon érzékenyek a kedvezőtlen időjárási hatásokra. Üzemeltetésükkor vegyük figyelembe, hogy a talajt sokkal intenzívebben vesszük igénybe, emiatt gyakrabban kell trágyáznunk humusszal. Ha a talajt már túlzottan kizsaroltuk, ajánlatos talajcserét végezni a tenyészidőszak után. Ezzel bizonyos mértékig a kártevők és a kórokozók fellépését és károkozását is megelőzhetjük. Ilyenkor a talajt kitermeljük, s az ott maradó felületre vékony rétegben lombot hintünk. Erre hordjuk a trágyát, s minden réteget jól összetömörítünk taposással. Utolsó, tehát legfelső rétegként terítsünk vastag komposztföldet a felszínre, amit a hamarosan beinduló bomlási – korhadási folyamatok által termelt hő felmelegít. A hő mellett felszabaduló szén-dioxid az asszimilációt segíti elő. A trágyához hasonlóan használhatunk összetömörített, beáztatott szalmát is.

Forrás: Armin Lutz: Hogyan lehetek biokertész? Biofüzetek 26.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük