Kategóriák
Biotermelő Ismertető

Békési biokertészek

A család teljes ellátásához szükséges zöldség természetesen csak természetesen

Vári Sándor és felesége Eszter

Cukrászként 25 évig dolgoztam a békési cukorka üzemben. 1995-től Békés külterületén sertéstartással foglalkozom.

Egészséges, élelmiszert fogyasztunk.

A Sebők kertben kezdtünk műtrágya és növényvédőszer-mentes zöldség- és gyümölcstermesztést. A kertben alma, meggy, cseresznye, őszibarack terem. A fák alját tavasszal érett istállótrágyával terítjük, beleforgatjuk a talajba, majd talajtakarással látjuk el. A lemosó permetezéshez réz és kén tartalmú szert használunk.

Sertéstelepünk mellett termesztjük az állatok neveléséhez szükséges gabona nagy részét és a zöldségféléket. Nem könnyű bio módon termeszteni a növényeket, de látva az egészséges növényeket, nagyon szép munka.

Néhány évvel ezelőtt építettünk egy fóliasátrat. Elsősorban azért, hogy a családunk számára szükséges primőr bio zöldségeket biztosítsuk. Kora tavasszal fogyaszthatunk salátát, újhagymát, retket, spenótot, karalábét. A fóliából hamarabb jut az asztalra a paradicsom, a paprika, az uborka.

Szabadföldben sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát, lilahagymát, salátahagymát, vöröshagymát, burgonyát, mákot, céklát, csicseriborsót, babot, borsót, fekete retket, müncheni sörretket, karfiolt, karalábét, brokkolit, káposztát, kelkáposztát termesztünk. A burgonyabogarakat leszedjük a tövekről.

Biogazdálkodó tagtársainktól nagyon sokat tanultunk és tanulunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük