Kategóriák
Biotermelő Ismertető

Békési biokertészek

A régi „bios” Budai László

A gyulai kertészeti szakközépiskola után Gödöllőn, az Agrártudományi Egyetemen tanultam, ahol üzemszervezési agrármérnöki és biogazdálkodási szakmérnöki képesítést szereztem.

A Hidasháti Állami Gazdaságban helyezkedtem el és dolgoztam 30 évet.

Már a munka mellett is kertészkedtem, majd 2008-tól főállású őstermelőként végzem ezt a tevékenységet kb. 8000 m2 kertben.

A biotermeléssel 1983-ban ismerkedtem meg. Tagja lettem az országban elsők között az akkor alakult országos Biokultúra Klubnak, majd a békési csoportnak.

Gazdálkodásomban betartom a biotermelés szabályait. Így például a vetésforgót alkalmazok, környezetbarát módon nem használok veszélyes növény védőszereket és műtrágyát. Csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (ellenőrző szervezet) által engedélyezett, természetben előforduló nem szintetikus anyagokat.

Főként megelőző védekezést alkalmazok, ami lehet fizikai, például fák esetében szellős korona kialakítása, vagy kéregkaparás. Lehet vegyszere is pl. a lisztharmat megjelenése előtt kénes permetezés.

Tápanyag utánpótlást szerves trágyával, komposzttal, baktériumtrágyával, pillangósok vetésével és növényi levek kijuttatásával végzem.

Termesztek zöldségféléket, gyümölcsöt. Kistermelőként feldolgozom a zöldséget, gyümölcsöt.

A termékeket a békési és a békéscsabai Rózsakert piacon értékesítem. Vevőim elsősorban kisgyermekes családok, daganatos és egyéb betegségben szenvedők. Több vevőm visszajött már, hogy még ilyen finom salátát, cseresznyét, csemegekukoricát, burgonyát, körtét nem kapott.

Az ökogazdálkodás azonban nem egyszerű és nem is túl sok haszon van rajta. Rengeteg a kézimunka igénye. Nagyon ismerni kell az előállított növények és kártevők, kórokozók fejlődését. Az alkalmazott bio vegyszerek nagyon drágák, kevésbé hatékonyak és jóval kevesebbek, mint a hagyományos gazdálkodásban alkalmazottak. Többször előfordulhat, hogy a gyengébb a termékek minősége, vagy egyáltalán nem sikerül a termesztés. Nagyon sok vásárló fenntartással fordul a bio termékek felé, sőt egyenesen kineveti a termelőket. Mégis megéri-e ilyen módon termelni? Látva a kertembe látogató család kisgyermekének mosolygós arcát amint a frissen szedett paradicsomot, paprikát, káposztalevelet, csemegekukoricát tömi a szájába nekem már megérte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük