Biokultúra

Mi is az a biogazdálkodás?

A biogazdálkodás sokakban még mindig azt a képzetet kelti, hogy a kukacos alma a „bio”. Aki ennél egy kicsit többet tud róla úgy gondolja, hogy, a vegyszermentes termesztés a „bio”. Ez már közelebb áll a valósághoz.

A biológiai – más néven ökológiai – gazdálkodás célja egy hosszú távon fenntarthaló fejlődés, környezeti, gazdasági és szociális vonatkozásban. Általános szabály, hogy a talajba annyi tápanyagot kell juttatni amennyi szükséges, kerülni kell a túlzott trágyázást nem szabad műtrágyát, felszívódó növényvédőszereket gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket használni. A növényvédőszerek helyett mechanikai gyomirtást, vetésforgót, növénytársítást, ellenálló növényfajokat alkalmaznak, valamint segítik a kártevők természetes ellenségeit.

A biotermelés, illetve a biotermék előállítása egyetlen szakaszában sem szabad genetikailag módosított anyagokat, vetőmagvakat használni. Az így termelt növények jóízűek, biológiai értékük magas, jól eltarthatóak.

Egészséges talaj – egészséges növény – egészséges emberek

A termelési módszerekből következik, hogy a gazdálkodás több odafigyelést, több emberi munkái igényel, nagyobb a kockázat, mint a nem biotermelés esetében. Ezért az öko termékek ára 25-50 %-al nagyobb, mint a nem biotermékeké.

Miért vásárolunk bioterméket?

A hagyományos termelés során műtrágyákat, szintetikus növényvédőszereket genetikailag manipulált vetőmagvakat használhatnak. A feldolgozás, tartósítás során különböző tartósító, színező, állományjavító szereket alkalmaznak. Ezek betegségeket, allergiát okozhatnak. A egészséget védő embereknek ez már elég ok arra, hogy bioterméket vásároljanak. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy amit eszünk biozöldség, akkor vegyünk eltenőrzött termesztésből származó élelmiszert.

Az állattartással foglalkozó gazdának figyelembe kell venni az adott állatfaj természetes táplálkozási, viselkedési igényeit, szokásait, így a tartás és a takarmányozás során a legtermészetesebb körülmények biztosítására törekszik. Az állatokat nem szabad lekötni, ketrecben tartani, bármi módon megcsonkítani. Az istállóban és a legelőn csak meghatározott létszámú állat tartható.

Állatfajtól függően biztosítani kell a megfelelő legelőt, szabad kifutót, vízfelületet, dagonyázó lehetőséget.

A betegségek megelőzésére kell törekedni. Ha mégis betegség lép fel, természetes gyógymódokat (gyógynövények, akupunktúra, homeopátia) kell alkalmazni. Gyógyszeres kezelés esetén a kezelt állat termékét az élelmezési várakozási idő minimum kétszeresének eltelte után szabad csak fogyasztani és bio élelmiszerként értékesíteni.

Magyarországon a gazdaságok nagy részét a Biokultúra Egyesület által alapított Biokontroll Hungária KHT ellenőrzi. Az ellenőrzés eredménye egy tanúsítvány, amit az értékesítéskor fel kell mutatni.

Kinek érdemes bioterméket vásárolni?

Mindenkinek. Terhes anyáknak és kisgyerekeknek. Ínyenceknek, hiszen az ökotermékek izletesek. Betegeknek, illetve bárkinek, aki törődik az egészségével és a környezetével.

Eseményeink
2019. november
h k s c p s v
« ápr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
EMET
EMET
EMMI
EMMI
NEA