Kategóriák
Előadások

A biodinamikus kertészkedés alapjai, és átállás biodinamikus gazdálkodásra

KörforgásMezei Ottóné és Mezei Mihály előadása.

2011 március 5-én a két előadáson szép számú hallgatóság vett részt.

Mezei Ottóné, Klári néni a biodinamikus termesztési mód alapjairól beszélt.

Mielőtt bármilyen termesztésbe fognánk, tisztában kell lenni a területünk környezetével. A talaj, a terület fekvése, domborzati körülmények, vizek közelsége, a környezetében élő állatok mind befolyásolják, hogy milyen módon és mit termesztünk.

Egészséges termőföld – embernek való táplálék – egészséges ember.

Mezei Ottóné és Mezei Mihály előadása.

2011 március 5-én a két előadáson szép számú hallgatóság vett részt.

Mezei Ottóné, Klári néni a biodinamikus termesztési mód alapjairól beszélt.

Mielőtt bármilyen termesztésbe fognánk, tisztában kell lenni a területünk környezetével. A talaj, a terület fekvése, domborzati körülmények, vizek közelsége, a környezetében élő állatok mind befolyásolják, hogy milyen módon és mit termesztünk.

Egészséges termőföld – embernek való táplálék – egészséges ember.

A modern mezőgazdasági termesztésben a termés mennyiségét műtrágyákkal magas szinten lehet tartani. Az erőteljes mennyiségi növekedés azonban minőségi romláshoz vezet. Az így kezelt talaj termőereje rohamosan csökken, humusztartalma fogy, tönkremegy a szerkezete, jobban ki van téve a szél és a víz romboló erejének. A rossz talajon sínylődő növények védelmére egyre több vegyszert kell használni.

A második világháború után elkezdték működésüket az „ organikus”, a szerves mezőgazdaság különböző irányzatai. Az osztrák dr. Steiner biodinamikus eljárása a legösszetettebb. A gazdálkodás alapja a komposzt. Még az istállótrágyát is érett komposzt formájában hordják ki a földekre.

A komposzt készítéshez oltó preparátumokat használnak, ezekből hatféle szükséges egy oltáshoz. Valamennyi gyógynövényből készül. Ezek: cickafark, kamilla, tölgykéreg, csalán, pitypang, és folyékony macskagyökér szűrlet. Ezeket a növényeket ebben a rendszerben állati eredetű anyagok segítségével preparálják.

A macskagyökér preparátum receptje: májusban leszedjük a macskagyökér virágzatait. Egy éjjelre kevés vízzel benedvesítjük, másnap a nedvet kipréseljük belőle. Üvegben, sötét helyen a leszűrt lé kissé megerjed, ezután hűvös pincében eltartható. Előfordul, hogy többször át kell szűrni.

Használnak talaj és levél permetezésre való preparátumokat is. Ezek a preparátumok a biológiai serkentésen kívül dinamikus hatást is kifejtenek. Kis mennyiséggel nagy tömegű talajra lehet hatni.

Minden alternatív gazdálkodási móddal a talaj humusz tartalmának növelésére törekszünk. A komposzt maga is humuszanyag, ezért kiváló a talajélet fellendítésére.

A komposzt helyét úgy választjuk ki, hogy félárnyékos helyre kerüljön. Szerves anyagokból készül. Aszerint, hogy miből rakjuk össze lehet vegyes, trágya, gally, gyep komposztról beszélni. Egész évben gyűjtjük a kert hulladékait, ha van háziállat, akkor annak a trágyáját is hordjuk a komposztba.

Az összerakott hulladékot, komposzthalmot fű kaszálékkal takarjuk. A kész komposzthalmot beoltjuk. A hatféle gyógynövényt állati eredetű anyagok segítségével érleljük, egy-másfél éves kezelésnek vetjük alá.

A megrakott komposzthalmot beoltjuk, 1-2 m távolságra lyukat fúrunk a halomba, és 1 g-nyi oltóanyagot teszünk bele, majd a lyukat újra betömjük. A folyékony szerből 1 cm3-nyit 10 l langyos esővízben egy percig keverjük, és az egész halmot locsoljuk vele. A halomban nagy erővel indul meg az élet, hasznos baktériumélet zajlik benne.

A kész komposztot felhasználjuk:

 • az egész szóba jöhető terület trágyázására,
 • talajtakarásra tavasszal és nyáron,
 • ültetéskor a palánták alá és köré,
 • ültetéskor a vető barázdába, a földbe adagolva,
 • magvakkal keverve.

Permetező preparátumok:

Humuszpreparátum: tiszta tehénürülékből készült preparált anyag. A humusz preparátumot ép zománcú vödörben, vagy fadézsában levő kézmeleg vízbe tesszük. 60 percig, vagyis egy óra hosszáig keverjük. Fontos az idő betartása. A víz sötétebb lesz és földszagú. 10 percig pihentetjük, majd 3 órán belül kipermetezzük, lehetőleg késő délutáni órákban

Felhasználhatjuk

 • ősszel utolsó munkaként üres talajra,
 • tavasszal első munkaként amikor rá lehet menni a földre,
 • nagyobb mennyiségű palánta kiültetésekor az ültetőgödörbe,
 • palántázáskor a kikevert szerből, agyagból és zsurló teából pépet készítünk, és a növények gyökereit megmártjuk,
 • nyári, aszályos időben 3 este egymás után megpermetezzük az ágyások földjét.

Kvarcliszt preparátum:

a kvarcpreparátum a levélzet permetezőszere. Szilikátok finomra őrölt porából készül.

Elkészítése: 10 l vízbe egy grammnyi szert teszünk (kb. egy borsószemnyit), majd a humuszpreparátumhoz hasonlóan kikeverjük. A reggeli órákban keverjük ki, és finom porlasztással permetezzük ki.

Átállás biodinamikus művelésre.

Amikor elhatározzuk, hogy biodinamikus módszerrel fogunk gazdálkodni, egy ideális gazdaságot kell elképzelnünk. Egy olyan gazdaságot kell kialakítani, amely a saját állatainak trágyájával tartja jó termőerőben a talajt, a takarmányt saját maga termeli meg. Tehát egy zárt körforgás alakul ki:

Körforgás

Elképzelhető, hogy egy ilyen gazdaság egyensúlyban van akkor is, ha az ember nem vásárol külső anyagot a működtetéséhez. Így volt ez a régi kisparaszti gazdaságokban is. Azzal, hogy minden hulladékanyagot és trágyát komposztálunk, és a komposztot oltás segítségével magas biológiai értékre emeljük nagy lépést teszünk az ideális biológiai egyensúly megközelítése érdekében.

Hogyan kezdjünk hozzá egy kert, egy gazdaság átállításához?

 1. Első dolgunk a komposztálni való anyag gyűjtése
 2. Tavasszal a kapálásokból adódó gyomokat, fűkaszálékot hozzákeverjük az avarhoz. Ősszel elkezdjük a humuszpreparátummal kezelni.
 3. Következő tavasszal elkezdjük a kvarcliszt preparátummal és zsurlóteával a kezelést.

A növények alatt komposzttakarást létesítünk. Néhány év múlva tapasztalhatjuk mindezek hatását.

Madáritató


Dacziné


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük